Pàgines

dilluns, 14 de juliol del 2008

LA MARSEILLEISE

Ja que avui és 14 de juliol... El 1792, después de la declaració de guerra del Rei d’Àustria, un oficial francès assignat a Estrasburg, Rouget de Lisle, compon la nit del 25 al 26 d’abril, a casa de Dietrich, l’Alcalde de la ciutat, el "Cant de guerra per a l’Exèrcit del Rhin". Aquest cant va ser reprès pels federats de Marsella que participen en la insurrecció de las Tulleries el 10 de agost de 1792. el seu èxit és tal que sel declara cant nacional el 14 de juliol de 1795.

Allons enfants de la Patrie, le jour de gloire est arrivé! Contre nous de la tyrannie, l'étendard sanglant est levé, l'étendard sanglant est levé. Entendez-vous dans les campagnes, mugir ces féroces soldats? Ils viennent jusque dans vos bras, égorger vos fils, vos compagnes! Aux armes, citoyens, formez vos bataillons. Marchons, marchons! Qu'un sang impur abreuve nos sillons!

Marxem, fills de la pàtria, que ha arribat el dia de la glòria! Contra nosaltres s’alça el sagnant estendard de la tirania. ¿No sentiu bramar pels camp aquests ferotges soldats? Doncs venen a degollar els vostres fills i les vostres esposes. A les armes, ciutadans! ¡Formeu els vostres batallons! Marxem, marxem. ¡Que una sang impura amari els nostres solcs!

(ESCOLTA’L)